جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ دوشنبه ۳۱ ارديبهشت


 
  • درس اخلاق؛ انسان در قرآن، جلسۀ هشتم: هدف از خلقت انسان(2)
  • پیام به هجدهمین دورۀ همایش «حکمت مطهّر»
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»

  • -->

    اخلاق / اخلاق در اداره / اهميت خردورزي و احتياط در مديريت
    نتيج? كردارهاي مديران و كاركنان اداره‏ها


    اعمال انسان‏ها از جهت تاثير دو قسم است:

    1- افرادي كه گفتار و كردارشان به حساب خودشان گذاشته مي‏شود؛ مثلاً اگر كاسبي گران فروشي مي‏كند و مشتري‏اش كم مي‏شود و مردم ديگر به مغازه‏اش نمي‏روند، و در جامعه به عنوان گران فروش شناخته مي‏شود. خانمي كه لاابالي است وحجاب خود را حفظ نمي‏كند، در نظر مردم، زن بي‏بند وباري است. شخصي كه ربا مي‏خورد درجامعه به عنوان رباخوار و پست مطرح مي‏شود.

    گناه اين دسته از مردم به خودشان بر مي‏گردد و عكس العمل زيادي ندارد، اما گروهي هستند كه گناهانشان تنها به خودشان مربوط نيست و مردم تنها به خود آنان بدبين نمي‏شوند؛ بلكه اين گروه باعث منفورشدن يك جمعيت مي‏شوند؛ مثلاً اگر يك روحاني بد باشد، همه را به سوي بدي مي‏كشاند:«اذا فسد العالم فسد العالم»عكسش نيز همين طور است. يعني اگر يك روحاني خوب باشد در گسترش خوبي‏ها موثر است و مردم را به روحانيت خوش‏بين مي‏كند.

    مديران وكاركنان اداره هم اين گونه هستند؛ يعني رئيس يك اداره يا معاونش و يا بالاخره هر كارمندي كه داراي ارباب رجوع است اگر بد باشند و با ارباب رجوع با خشونت و تكبر برخورد كنند، مردم اين بدي را به حساب خود آنان نمي‏گذارند، بلكه به حساب انقلاب مي‏گذارند و اين جا است كه گناه بسيار بزرگ مي‏شود، كارمند و مديري كه مي‏تواند در عرض چند دقيقه كار انسان گرفتاري را انجام دهد ونمي‏كند گناه بسيار بزرگي را مرتكب شده است.

    در روايات آمده است:امام صادق(ع) شيعيان را در مني نصيحت مي‏كرد، فرمود:«اي شيعيان ما! اين قدر دل پيغمبر را نشكنيد، و ما را اذيت نكنيد»در اين ميان يكي از شيعيان بسيار تعجب كرد و از جا برخاست و عرض كرد: يا بن رسول الله، ما كي دل پيغمبر را شكستيم، كي شما را آزرديم؟ امام (ع) فرمودند: مگر تو نبودي كه ديروز بر مركب سوار بودي و شخصي بين راه مانده بود و گفت: من خسته‏ام مرا نيز سوار كن و تو بي‏اعتنا  ردّ شدي و با اين كارت دل پيغمبر را شكستي!

    و اما آن گناهي كه از اين هم بزرگتر است اين كه كار شما به نام انقلاب تمام مي‏شود وباعث بدبيني مردم به نظام اسلامي مي‏شود و نتيجه آن، اين است كه ايمان مردم به اسلام و انقلاب سست مي‏شود. اين وضع ممكن است عده‏اي را به كفر بكشاند؛ يعني به گونه‏اي با آنان برخورد شودكه آرزوي حكومت طاغوت را كنندو بگويند زمان شاه بهتر از الآن بود! واين واقعاً كفر است و گناه تمام آنان به گردن كسي است كهمردم را به نحوي ناراحت كرده و دل آنان را شكسته است. بسيار تاسف انگيز است كه امروز عده‏اي مردم را به نحوي و به گونه‏اي به انقلاب بدبين مي‏سازندو باعث مي‏شوند كه اعتقاد مردم به روحانيت وانقلاب سست شود و پشت سر آنان حرف بزنند.

    شقراني(كه از اولاد شقران غلام رسول خدا(ص) است) مردي شراب خوار بود، روزي بر در منصور دوانيقي ايستاده بود تا كمكي بگيرد. در اين حين ديد كه امام صادق(ع) از خانه منصور بيرون مي‏آيد وامام وي را مي‏شناخت، شقراني نزد حضرت آمدو از وي كمك خواست، امام(ع) به شقراني احترام كرده و براي انجام كار او به خانه منصور بازگشت خواسته او را براي منصور بازگو نمود و عطاي او را گرفته و آورد درآستين شقراني نهاد، سپس فرمود:

    يا شقران؛ ان الحسن من كل احد حسن و انه منك احسن؛ لمكانك منا، وان القبيح من كل احد قبيح و هو منك اقبح ؛ لمكانك منا؛[1]

    اي شقراني، كار خوب از هر كسي خوب است و از تو خوب‏تر است، زيرا كه تو، به ما منسوبي و كار بد از هر كسي بد است و از تو بدتر است،چرا كه تو با ما نسبت داري.

    بسيار نيكو است كه اين روايت را تابلو كرده و بالاي سر خود بزنيم كه:

    «كار خوب از هر كسي خوب است اما از تو خوب‏تر است، و كار بد از هر كسي بد است و از تو بدتر چرا كه تو امروز منسوب به انقلابي.»

    براي پيروزي اين انقلاب،جوان‏هاي پاك باخته،خونمقدسشان را هديه كردند، پدر و مادر و فرزندان شهدا و مفقودين اشك‏ها ريختند و جانبازان،عزيز‏ترين عضو خود را دارند و آزادگان محنت‏ها ومشقت‏ها به جان خريدند و... پس اگر من و تو امروز به وظيفه خود عمل نكنيم خون شهدا را پايمال كرده‏ايم.

    مواظب باشيد كه نتيجه گفتار وكردار شما ضربه به انقلاب نزدند. حضرت امام خميني(ره) هر سال در درس‏هاي اخلاق خود به ما نصيحت مي‏كردند و مي‏فرمودند: مواظب باشيد كه كار شما به حساب ديگران گذاشته مي‏شود، اگر كاري كنيد كه ضربه به روحانيت بخورد و ايمان مردم به اين قشر سست شود گناه نابخشودني است؛ يعني گناهي است كه ديگر، توفيق توبه را از انسان سلب مي‏كند.

     

    پي نوشت ها:

     

    [1]. شرح ابن ابي الحديد، ج18،ص205.

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365